5 november 2018

Tuinen Dendauw wint "De Vlaamse tuinaannemer 2018"

Het promotieproject "De Vlaamse Tuinaannemer" werd 22 jaar geleden opgericht om het beroep van tuinaannemer op de kaart te zetten. Het project steunt op een enthousiaste werkgroep die bestaat uit afgevaardigden van alle Vlaamse tuinaannemersverenigingen.

Jaarlijks organiseert de werkgroep een wedstrijd waaraan alle professionele tuinaannemers kunnen deelnemen. Alle projecten worden eerst beoordeeld op aanleg en onderhoud. Daarna bepaalt een zeskoppige jury onder het voorzitterschap van groen professional en mediaman Pepijn Verheyen de winnaars. De jury telt verder nog tuin- en landschapsarchitect Francis Broos, een man met een uitgebreide botanische kennis, Jan Hendrickx, iemand uit de boomkwekerssector, Henk van Beek en twee tuinaannemers die al meermaals laureaat waren, Christof Ivens en Frederik De Vos.

De winnende tuinen bewijzen de kwaliteit van de professionele tuinaannemer en dat is uiteraard de doelstelling van het project "De Vlaamse Tuinaannemer".

Wij mochten dit jaar met het goud naar huis in de categorie tuinen groter dan 1000m2.

+++


Het project


Zoals wel vaker gebeurt, komt bij de aankoop van een woning de tuin pas later in beeld. Ook in het West-Vlaamse Heule bleek pas na de verbouwingswerken dat deze danig verouderd en verwaarloosd was. Tuinaannemer Herwig Dendauw baseerde zich op een bestaand tuinontwerp en behield wat goed was, maar vernieuwde waar nodig.

Ten opzichte van de woning ligt de tuin enigszins verdiept. In de brede afhellende grastalud aan het terras was slechts een smalle trap voorzien om naar de dieper gelegen tuin af te dalen. Dit nodigde de bewoners niet echt uit om vaak het zwembad te gebruiken. Ook het poolhouse tegen de achtergrens van het perceel stond er wat verlaten bij. In eerste instantie gaf Herwig de bewoners een nieuwe zwemervaring met een nieuw, in beton gegoten zwembad. Naast een handige trap kreeg het ook een ietwat kortere lengte en een extra ligplaats net onder het wateroppervlak. Ook het oude poolhouse ging tegen vlakte en ruimde plaats voor een stijlvol bijgebouw in Franse eik. Bij warm weer kunnen de bewoners op het ruime terras een verfrissend drankje tappen en heerlijk relaxen, maar ook wanneer de zon niet van de partij is, blijft het poolhouse 'the place to be' voor de eigenaars en hun vrienden. 

Vlak achter de woning legde Herwig zeer vakkundig twee terrassen aan in verouderde Belgische blauwe hardsteen. De brede treden waarop deze terrassen aansluiten, wenken uitnodigend om dieper in de tuin te gaan. Wolkenformaties van groenblijvende heesters en sierlijke grasvlakken scheppen een intiem klimaat en zorgen er voor dat de tuin ook in de winter volop zijn charmes behoudt. Verder plantte Herwig meerdere karaktervolle meerstammige struiken, bloeiende heesters en bloembollen om het voorjaar aan te kondigen. 

Enkele jaren later namen de eigenaars opnieuw contact op met Herwig omdat ze de beplanting tijdens de zomermaanden te druk en te warrig vonden. In samenspraak met een tuinarchitect verwijderde Herwig alle bloeiende plantenborders, maar hij behield de groene struikmassieven. Hierdoor ontstond er o.a. plaats voor een extra grindterras met een decoratieve, bladhoudende olijfwilg (Elaeagnus x ebbingei) naast de woning. Met bloemborders die van lente tot herfst voor een steeds wisselend, maar rustgevend decor zorgen, ligt de weg open voor intense tuinbelevingen in elk seizoen.
brochure VTA 2018